الگوریتم کافئین گوگل (Google Coffeine) چیست؟
منبع اصلی هر جستجویی در اینترنت Google است، به طوری که گوگل اغلب به عنوان جستجوی اینترنتی شناخته میشود، الگوریتمهای گوگل به ویژه الگوریتم کافئین از اهمیت خاصی برخوردار هستند و با بروزرسانیهای خود تأثیرات زیادی را روی سایتها اعمال میکنند.
گوگل الگوریتمهای خود را به صورت مداوم بروزرسانی میکند، چرا که یک منبع خیلی خوب و مناسب برای پاسخگویی به سؤالات کاربران مختلف است.
هنگامی که Google تغییرات قابل توجهی را در الگوریتمهای خود ایجاد میکند، آنرا “بروزرسانی اصلی” مینامد، که به معنی تغییر یک قسمت اصلی الگوریتم است که در SEO تاثیر قابل توجهی خواهد داشت.
بروزرسانی الگوریتم Google Caffeine دقیقا چیست؟
این بروزرسانی که سال 2010 میلادی رخ داد، خزیدن و ذخیره داده ها را برای گوگل بسیار سریعتر و راحتتر کرد، به طوری که تخمینهای خود گوگل نشان دهنده این بود که، آنها توانستند با الگوریتم کافئین حدود 50% نتایج تازه تری را نسبت به قبل ارائه دهند.
فهرست مطالب
تاریخچه کوتاهی از الگوریتم کافئیندر 10 آگوست سال 2009 میلادی، گوگل یکی از مهمترین بروزرسانیهای خود در تاریخ موتورهای جستجو، به نام کافئین را اعلام کرد؛ گستردگی کافئین به گونه ای بود که ماهها پیش نمایش آن طول کشید و سرانجام در 8 ژوئن سال 2010 میلادی راه اندازی شد.
در این مقاله سعی داریم که اطلاعاتی را در مورد این الگوریتم گوگل به اطلاع شما برسانیم.
الگوریتم کافئین چیست؟کافئین در واقع جزو یکی از رباتهایی است، که گوگل از آن استفاده میکند؛ وظیفه Googlebot به عنوان یک خزنده، بازیابی اطلاعات HTML است، در حالی که کافئین، یک ربات رندر است و نقش بسیار مهمی در نمایه سازی صفحه دارد.
خزنده (Crawler) چیست؟ رباتهایی هستند که برای پاسخ دادن به سؤال کاربر، در سراسر سایتهای موجود در گوگل جستجو میکنند.
به طور خلاصه، کافئین به عنوان یک سیستم نمایه ساز کارهای بسیار زیادی را انجام میدهد:
وارد کردن دادههای بدست آمده رندر و تبدیل کردن داده ها استخراج لینکها، فرادادهها و داده های ساخت یافته محاسبه و استخراج سیگنالهای SEO برنامه ریزی خزیدن جدید ایجاد یک لیست برای نمایش نتایج جستجو نقش الگوریتم کافئینکافئین، با استفاده از بافر پروتکل ایجاد شده توسط ابزار Googlebot، بعد از دریافت اطلاعات، دادهها را پردازش و نمایه سازی میکند.
رندر کردن HTMLبه طور کلی HTML در اینترنت از قالب منظمی پیروی نمیکند و باید توسط یک ابزاری که خواننده HTML است، استاندارد شود. این مسئله اهمیت نسبی تگ عنوان HX را برای ما روشن میکند.
تگ HX (سر تیتر) چیست؟ در HTML تگهای
تا به عنوان سر تیتر هستند.
مدیریت خطای صفحات
الگوریتم کافئین گوگل علاوه بر درک صفحه اشتباه در HTML، ارور 404 را شناسایی میکند و از فهرست بندی آن جلوگیری میکند؛ سیستم پردازش صفحه اشتباه به گونه ای است که به کلمات کلیدی استفاده شده اشاره دارد، بنابراین خطر تشخیص اشتباه وجود دارد و ممکن است صفحه نمایه سازی نشود.
این مسئله فقط به ارور 404 ختم نمیشود، بلکه صفحه های ورود به سیستم هم در این مرحله شناسایی میشوند و ممکن است بنابر متن استفاده شده در صفحه، نمایه سازی انجام نشده باشد، که در این صورت با اضافه کردن یک تابع ثابت به شما اطلاع رسانی میشود تا ایندکس را انجام دهید.
ایندکس (index) چیست؟ به اطلاعات ثبت شده در گوگل ایندکس میگویند.
ناهنجاریهای ربات کافئین، نوسانات بزرگی در رتبه بندی سایت در هنگام جستجو ایجاد میکند، گری ایلیس یکی از کارمندان گوگل، نقش الگوریتم کافئین و تاثیر آن بر جستجو را اینگونه بیان میکند:
“اگر برنامه ریزی به اشتباه انجام شود، ممکن است خزیدن کند شود، اگر بیان کردن مطالب به درستی نباشد در درک صفحات با مشکل مواجه خواهیم شد و اگر فهرست بندی به درستی انجام نشود، رتبه بندی هم با مشکل روبرو میشود.”
مسئله مهمی که وجود دارد این است که، کارایی کافئین تنها به معنی خزیدن در صفحات و یافتن نتایج با سرعت بیشتر نسبت به قبل نیست، بلکه به این معناست که نتایج به دست آمده را با سرعت بیشتری در دسترس جستجو کنندگان قرار میدهد.
نحوه عملکرد الگوریتم کافئیندر سیستم نمایه سازی قدیمی معمولاً صفحات و انواع محتوا بر اساس نیاز کاربران طبقه بندی میشدند و رباتهای جستجو مختلف مسئول ایجاد تغییرات بودند؛ برخی به دنبال پیدا کردن تغییرات و برخی هم صفحات تغییر یافته را مجدداً در نسخه خود قرار میدادند.
در این روش اگر سایتی در رده بالاتر قرار میگرفت، محتوای آنها به سرعت توسط رباتها خزیده و به فهرست اضافه میشد، البته ممکن بود محتوای جدید، به دلیل قرارگیری در طبقه بندی سایت از فهرست خارج شود.
الگوریتم Google coffeine، توانست اطلاعات تازه تر را در طیف گسترده تر و تنها در چند ثانیه بدست آورد؛ علاوه بر اینها الگوریتم کافئین با آگاهی از پیشرفت دستگاه ها و انواع مختلف رسانه ها و تاثیر آنها بر منابع ساخته شده است.
چگونگی کارکرد الگوریتم Google Coffeine
قبل از بروزرسانی الگوریتم کافئین، گوگل از روی عادت بخشهای خود را به روز میکرد. به این صورت که Googlebot هر شب 10% از صفحات اینترنت را جستجو میکرد و با استخراج محتوا و اطلاعات اضافی، مثل بک لینکهای ورودی، متن اصلی و سایر منابع آنها را، فهرست بندی میکرد و تعیین میکرد که هر صفحه به چه موضوعی مربوط میشود، سپس صفحات پردازش شده در صف قرار میگرفتند تا به فهرست اضافه شوند، زمانی که کل قسمت کامل میشد، سپس آنها در نتایج جستجو در دسترس قرار میگرفتند.
گوگل با استفاده از سرعت زیاد کافئین، هنگامی که اطلاعات جدیدی در اینترنت به وجود میآید، تنها در عرض چند ثانیه خزیدن و پردازش اطلاعات را انجام میدهد و پس از بررسی، آن را در اختیار کاربران قرار میدهد.
چرا گوگل، الگوریتم کافئین را بوجود آورد؟در هنگام راه اندازی این الگوریتم، در واقع کافئین یک بروزرسانی الگوریتم یا تلاش برای دستیابی به رتبه بندی بهتر نبود، بلکه یک بازسازی کامل از سیستم نمایه سازی بود؛ برای درک واضحتر این موضوع تنها کافی است که به سایتهای در حال تغییر نگاه کنید.
زمانی که گوگل سیستم نمایه سازی اولیه خود را در سال 2009 تغییر داد، این تغییرات تفاوت اندکی با طرح اولیه که در سال 1998 مطرح کرده بود داشتند؛ در زمان ابتدای این شاخص، در سراسر جهان تعداد سایتها 2.4 میلیون و تعداد افرادی که از اینترنت استفاده میکردند تنها 188 میلیون نفر بود؛ که تا سال 2009 این آمار تغییر پیدا کرد و تعداد سایتها افزایشی در حدود 100 برابر داشت و تعداد افرادی هم که از اینترنت استفاده میکردند افزایش 2 برابری داشت و تقریباً 1.8 میلیارد نفر تلاش میکردند به سایتها دسترسی پیدا کنند، اما متأسفانه هیچ رشد و پیشرفتی نداشتند، چرا که دیگر با افزایش تعداد، شاخص قدیمی مورد استفاده نبود.
شاخص قدیمی را میتوانید همانند کابینتهای یک آشپزخانه در نظر بگیرید،که فقط خود شما هر روز وسایلی را در آن قرار میدهید، اما با ورود یک شریک زندگی جدید باید وسایل بیشتری را در این کابینتها بگذارید و به فضای بیشتری نیاز دارید، در این شزایط دیگر زمان آن فرا رسیده است که علاوه بر مرتب کردن وسایل قبلی فضای کابینتها را هم برای ورود وسایل جدید بازسازی کنید، که این کار مستلزم بکار گیری یک روش جدیدتر است، تا فضا برای همه افراد جدید محیا باشد، که الگوریتم کافئین این بازسازی فضا را برای گوگل ایجاد کرد.
چه کسانی تحت تأثیر الگوریتم کافئین گوگل قرار گرفتند؟اثرات الگوریتم Google Caffeine
الگوریتم کافئین به عنوان یک بروزرسانی، تاثیرات منفی روی سایتهای خاص نداشت، اما با این وجود برخی از سایتها با افت رتبه و ترافیک مواجه شدند.
الگوریتم Google Coffeine در زمان راه اندازی، با سرعت بیشتری خزیدن در نتایج تازه تر و بزرگتر را انجام میداد، که این درواقع یک پاداش برای سایتهایی بود که سرعت بیشتری در تولید مطالب جدید داشتند.
امروزه سایتها میتوانند با قرارگیری در سیستم نمایه سازی تازه، در رده بندی جدیدتری قرار گیرند و از سرعت الگوریتم Google Caffeine استفاده کنند.
البته این سرعت میتواند، برای کسانیکه قبلا در رتبه بندی بالاتری بودند یک ضربه به حساب بیاید، چرا که با اضافه شدن سایتهایی با مطالب جدید، سایتهای قبلی جایگاه خود را از دست میدهند، مگر اینکه مطالب تازه تری را اضافه و تولید کنند.
شایعاتی در مورد تازگی الگوریتم Google Caffeine
نکته مشترکی که بین بروزرسانیهای جدید و قدیم این الگوریتم گوگل وجود دارد، این موضوع است که در مورد نحوه بهینه سازی آن شایعاتی به سرعت منتشر میشود.
به عنوان نمونه یکی از این بروزرسانیهای کافئین، درمورد قابلیت گوگل در فهرست بندی سریع موضوعات و تغییرات محتوا بود؛ اما انواع و اقسامی از پستها، مقالات و وبلاگها وجود داشت که ادعا میکردند این بروزرسانی شامل مزایای SEO است و ایجاد محتوای جدید یک سیگنال است، در صورتی که این بروزرسانی اصلاً ارتباطی با سیگنالهای رتبه بندی نداشت.
سیگنال (Signal) چیست؟ یک علامت برای رتبه بندی بهتر، در مورد میزان تعامل کاربر با سایت است؛ به این معنا که اگر کاربر تعامل زیادی با سایت داشته باشد، موتورهای جستجو رتبه بندی بهتری را برای سایت در نظر میگیرند و برعکس.
اگر محتواهای جدید رتبه بندی بهتری بدست آورده باشند، ممکن است به خاطر الگوریتم کافئین گوگل نباشد و ناشی از الگوریتمهای دیگر باشد و تنها ممکن است که این رتبه بندی بهتر به صورت غیر مستقیم فقط توسط این الگوریتم امکان پذیر شده باشد.
آیا الگوریتم کافئین در رتبه بندی نتایج تاثیر دارد؟ار آنجا که تاثیر بروزرسانی الگوریتم Google Caffeine به طور مستقیم در رتبه بندی بسیار کم است، اما ایندکس سریعتر و تغییرات گسترده تر محتوای جدید را ممکن میسازد.
شاخصی که قبل از این الگوریتم وجود داشت، نه میتوانست با 1.3 میلیارد سایتی که در اینترنت وجود دارد مطابقت داشته باشد و نه میتوانست با انواع مختلف فرمتهای داده، دستگاهها و سوالهای مختلف کاربران سازگاری داشته باشد.
اگر از طیف وسیعی از جستجوها مثل: جستجوی صوتی، Rank Brain و انواع ویدئو و اخبار متنوع لذت میبرید باید قدردان الگوریتم کافئین باشید.
Rank Brain چیست؟ یکی از الگوریتمهای گوگل است، که در کوتاه ترین زمان، نتیجه درست را به شما نمایش میدهد.
افزایش ظرفیت ذخیره سازی گوگل
از زمان راه اندازی گوگل، وب هر روزه به صورت جهشی رشد میکند و سرعت این رشد خیلی بیشتر از آن چیزی است که کسی بتواند تصور کند؛ هدف الگوریتم کافئین، پیشرفت شبکه اینترنت است و برای این پیشرفت نیازمند فضای بیشتر برای ذخیره سازی است، از این رو منطقی است که زیر ساخت جدید ایندکسِ صفحات، این امکان را فراهم کند که نسبت به قبل بزرگتر شود.
همانطور که قبلاً هم اشاره کرده بودیم، در هر صورت نباید تغییر قابل توجهی در رتبه بندی شما ایجاد شود، چرا که الگوریتم کافئین گوگل تنها یک بروزرسانی برای نمایه سازی است و هیچ تغییری در نحوه رتبه بندی سایتهای Google ایجاد نمیکند.
با این حال اما این بروزرسانی، گوگل را قادر میسازد که سیگنالهای مربوط به کیفیت و تعامل کاربر را، که در رتبه بندی اثر دارد جمعآوری و استفاده کند؛ اگرچه ما میدانیم که الگوریتم Google Coffeine در رتبه بندی سایتها اثری ندارد، اما گوگل این بروزرسانی را تنها برای فهرست بندی محتواهای جدید ایجاد نکرده بلکه برای ارائه آن در SERP معرفی کرده است.
SERP (Search Engine Results Page) چیست؟ در واقع SERP همانطور که از اسمش پیداست به معنی صفحه نمایشی است که، شما در نتیجه جستجو یک کلمه در گوگل مشاهده میکنید.
خلاصه
به طور خلاصه الگوریتم کافئین جزو یکی از الگوریتمهای گوگل به حساب میآید، که بروزرسانی آن تاثیر مستقیمی در رتبه بندی سایت شما ندارد و برای سرعت بخشیدن به، خزیدن در سایتها و فهرست بندی صفحات، ارائه گردید است.
چقدر با کافئین آشنایی داشتید؟
آیا در مورد الگوریتمهای دیگر گوگل چیزی میدانید؟
برای خواندن مقالههای بیشتر، با آکادمی پونک همراه باشید.
منابع
searchenginejournal
searchengineland
link-assistant